fredag 25 september 2015

Läsa högt - ett oerhört försenat blogginlägg



I dag är det throw back friday till 2014!! Läs och njut.

17 september 2014:


Hej kompis!

Det är dags för blogg min vän.

Högläsning. Denna blogg hade nog inte blivit till utan att du och jag läste högt för varandra, bland annat ur Lina Ekdahls "Diktsamling". Eller vad tror du?

Så nu frågar jag dig: Vem vill du läsa högt för? Varför? Och vad?
Och: Har du nåt extra fint högläsningsminne?

Din Elin


5 december 2014:


Allra helst skulle jag vilja läsa högt för min artonåriga dotter. Jag saknar våra stunder när vi varje dag gick in i böckernas värld, skrattade, förundrades och grät tillsammans. Ibland hamnade vi i viktiga samtal kring böckerna. Ibland när hon vill göra mig glad, får jag läsa högt ur en bok för henne. Jag har lite lurat mig till högläsningsstunder genom att göra vissa moment till en tradition. Vid jul måste vi t.ex. läsa om när Pettson får julbesök och om Snickar Andersson som inte tror på Tomten. Ett av de roligaste minnena jag har av högläsning med henne, var när vi läste Salmiak och Spocke av Moni Nilsson, då skrattade vi precis lika mycket och blev ledsna precis samtidigt. Ibland går vi igenom hyllan med våra favoritböcker tillsammans, ler åt Benny, Alfons, Gittan, Findus och de andra, minns våra stunder. Det låter kanske lite sorgligt och nostalgiskt, men mest är det roligt. Snart kan jag kanske läsa högt för mitt fadderbarn, Noa. Vi har en gedigen samling att gå igenom, det ser jag fram emot.

Jag skulle också gärna läsa högt för dig, Elin. Du är en bra lyssnare och stunder med dig är aldrig tråkiga. Kanske ur en diktsamling av något slag, Lina Ekdahl (igen), Bruno K Öijer eller Kristina Lugn? Vi kan läsa favoriten Selma Lagerlöf eller kanske berättelserna ur Djungelboken? Jag har nämligen ett alldeles speciellt minne av en svenskalektion som jag var åhörare till när jag gick på lärarhögskolan (innan jag visste vad jag vill bli på riktigt). Läraren (som jag tyvärr glömt namnet på) läste Rikki Tikki Tavi högt och hela klassen satt som små ljus. Man kunde riktigt se hur spänningen liksom vibrerade genom klassen. Efteråt var det som att vakna upp ur en meditation eller stark dagdröm, upplevelsen var mycket starkare än om jag t.ex. skulle se en film. För mig är det i alla fall så att bilder som jag skapar i mitt inre när jag läser eller blir läst för är mycket verkligare än de som någon annan har skapat. En annan bok som jag tror skulle passa till högläsning är Christos Tsiolkas, Örfilen, jag har bara läst första sidan, men den verkar väldigt lovande.

Eller så kan du vara med när jag tar mig igenom Tove Janssons samlade verk, ett projekt jag precis har påbörjat. Då kunde vi bygga upp stämning med te och levande ljus, fårskinnsplädar och mjuka kuddar och så en alldeles högtidlig känsla som bara skapas när något mycket viktigt sker. Då kunde vi läsa vartannat kapitel och kanske kunde vi också lyssna på Peter Lundblads version av Vem ska trösta knyttet, min absoluta favorit.

Josefine