torsdag 14 november 2013

Tips till en förkyld pt 2

Då frågar jag dig Elin.

Läs- och lyssningstips till en sjukling? Vederbörande är runt 40 och läser i princip allt utom väldigt blodiga och våldsamma spänningsromaner. Vederbörande har numera ett ganska stort barn och därför nyvunnen egentid att göra vad hon vill. Alltså möjlighet till långa sammanhängande läsningssessioner.

/Vederbörande


Å, Vederbörande sjukling, tänk att få vila när en är sjuk! 

Själv längtade jag bara efter att få ligga på soffan och kolla på teve när jag var förkyld. Du som numera har både nyvunnen egentid och en smart teve kan väl gå till SVTs Öppet arkiv och kolla på Cilla Jackerts grymma teveserie Spung. Du kan titta på avsnitt som ”Jag vet precis vad jag håller på med”, ”Vi kan väl bara kramas lite?” eller ”Jag tar det i morgon”. Sen läser du Cilla Jackerts nya bok Dagens katastrofer och berättar för mig hur den är.

Okej, men innan du slänger dig i soffan för att se på Spung lägger du fram detta på ditt soffbord (så att du slipper gå upp när du väl har lagt dig menar jag):

  • Barnboken Jagger Jagger av Frida Nilsson. Det är en så bra bok om att vara utanför och viljan att höra till... Det märks med en gång när författare tar barn på allvar och är sig själva när de skriver. Det blir så himla bra, också för vuxna. Dessutom nu Augustprisnominerad.

  • Alltså noveller. Så oumbärliga att läsa när en har lite tid och blir avbruten ofta (vilket du inte blir, men jag har liksom fastnat i mina egna önskemål...). Hursomhelst, en novellist har fått Nobelpriset i litteratur. Hon är dessutom kvinna. Vi måste fira genom att läsa fler noveller. Exempelvis Linda Skugges Gnister från Novellix. Inte feelgood precis, utan snarare ganska brutalt och destruktivt om offer kontra förövare. Vem är vad egentligen? Och varför?

  • X antal nummer av Damernas värld. Verklighetsflykt. Nog så viktigt vid sjukdom.

  • I nummer 2 av tidskriften Vi Läser finns en jättefin artikel om Alice Munro av Martin Gelin. Han träffar eller intervjuar inte Munro men trots det lyckas han ändå förmedla en levande bild av henne, hennes böcker och skrivande, mycket genom att beskriva hennes hembygd. En lågmäld men innehållsrik artikel, ungefär som hennes böcker har jag förstått, utan att ha läst någon... än. I nummer 5, samma tidning, finns en bra artikel om Leif GW Persson. Han säger så fina saker om läsning.

  • Valfri bok om muffinsbak.

Okej, nu kan du lägga dig på soffan. Titta på teve och läs av det blandade urval du nu har på ditt soffbord.

Och när du inte orkar kolla mer teve eller läsa mer, så lyssnar du på Stil i P1 med Susanne Ljung som programledare. Är du det minsta av populärkultur och dess historia så gillar du detta!

Sen vilar du öronen och lyssnar på Fleetfoxes. Liksom som bomull för hela dig.

Sen slår du på teven igen och kollar på Akuten i SVT. En dokumentär teveserie om personal, patienter och anhöriga på Kings College Hospital i London. Olik alla andra dokusåpor och serier om sjukhus. Om du känner ett behov av att fyllas av en känsla av ödmjukhet, tacksamhet och... hopp, så ska du kolla på det programmet. Och i jämförelse är du inte så sjuk...

Okej, nu är du trött på att ligga på soffan. Du sätter på Amanda Jenssens Dry my soul och dansar loss.

Okej, du är frisk nu. Gå och baka muffins.